Dne 25.1.2024 se na naší škole uskutečnilo u vybraných dětí diagnostické vyšetření pro sluchovou terapii Benaudira, která bude následovat po dobu 16 týdnů.

Podstatou sluchové terapie Benaudira je individuální diagnostika sluchového zpracování, která je prováděna v rámci souboru testů, jež hodnotí schopnost slyšet. Na základě výsledků je vyprodukováno tréninkové CD s instrumentální hudbou, hlasy a zvuky pro každodenní poslech doma se speciálními sluchátky (10-20 min/denně). Na tvorbě každého CD se podílí tým odborníka dr. Holgera Raddatze (v kooperaci se specialisty jiných druhů terapií). Nově lze poslech realizovat i přes aplikaci v mobilním telefonu.

Poruchy sluchového vnímání mohou způsobovat, že podobně znějící hlásky jsou pro dítě nerozlišitelné. Mnoho dětí také slyší hluboké tóny s větší citlivostí než ty vysoké. V praxi ve škole to pak znamená, že dítě vnímá hlasitěji ruchy okolí než hlas učitele.

Veliké poděkování patří panu ing. Liboru Štěpánovi a jeho manželce. Pan ing.      Štěpán se sluchové terapii Behaudira věnuje jako diagnostik a terapeut. Vyšetření provedl na naší škole zcela bezplatně a navíc zajistil dětem v Německu terapeutickou hudbu na dva přehrávače (tablety) a společně s manželkou dovezli speciální sluchátka pro poslech, vše hradili sami.

Více informací o sluchové terapii Benaudira najdete v případě zájmu na těchto odkazech:

https://www.benaudira.cz/

https://www.benaudira-centrum.cz/